torsdag 23 april 2009

Falafel

Falafel (ca 15 st)

5 dl kikärtor
3 klyftor vitlök
1 gul lök
1-2 dl persilja
½ dl mjöl
½ dl vatten
½ tsk cayennepeppar
½ tsk kummin
½ tsk rosmarin
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk örtsalt

Hacka löken. Mortla rosmarin och kummin och häll sedan ner det i en mixer tillsammans med resten utav kryddorna, löken, vitlöksklyftorna, och vattnet. Mixa helt slätt. Häll sedan på (4dl) kikärtor pö om pö tills det knappt går att mixa längre. Mosa sedan sista decilitern kikärtor med en gaffel, eller lämpligt verktyg, i en bunke och häll sedan på det som är i mixern och rör om tillsammans med mjöl tills det blir tjockare. Kan eventuellt ha i lite ströbröd också. Mosandet är förstås valbart, men jag gillar när det är lite större bitar kikärtor i och inte bara en slät massa. Rulla till bollar i handflatan och rulla sedan i ströbröd (och sesamfrön om du har/vill) och stek, eller fritera, i rikligt med olja.

Inga kommentarer: