torsdag 21 juni 2018

Banned in GBG - Dag 2: Gorilla Angreb, Twin Pigs, The OhNos, Wet Dreams, Hemskt Näringsliv & Out of Vogue

Andra dagen av Banned In GBG tog en annan vändning än gårdagens slöa och mörka tongångar. Invigde kvällen gjorde Göteborgs HEMSKT NÄRINGSLIV. Svårt att fästa helt i en specifik genre då det verkligen sticker ut från den vanliga enkelt fack-placerade punken. Det finns mycket metal där men det är inget solo-onani utan snarare tyngre och tuggigare delar. Texterna handlar väl i regel om samhällets förfall på olika sätt och all skit runtomkring en. Varför dom har tre gitarrister går över mitt huvud. Även om det inte riktigt gick hem hos mig var det fortfarande kul att kolla på tack vare vokalisten. Tror dock det kan växa på mig och jag kanske är fast om några lyssningar.

Första utomsocknes gästerna var malmöiterna THE OHNOS. Ett gött djävla rock-band med fötterna djupt rotade i 90-talet. Fick verkligen känningar från min uppväxt och längtade tillbaka till små festivaler à la Westgotha. En av låtarna handlade om SONIC YOUTH-basisten, Kim Gordons, skor som en av medlemmarna köpt och som dom misstänkte det låg en förbannelse över. Någon annan handlade om att få klamydia i julklapp. Det kanske låter buskis och plojigt men det var aldrig den känslan jag fick. Det var mycket goa synkroniserade moves och sånt som kändes lika seriösa som med glimten i ögat. Men också kändes det så djävla rutinerat. Det här var grymt bra!

Sedan blev det ännu stökigare med hjälp av Oslos WET DREAMS. Som ett garageigare eller stökigare THEE OH SEES stundtals, speciellt när dom flummade ut i distade och psyk-inspirerade jams. Mina anteckningar, som inte var i det nyktraste laget har skrivit något jag inte kan tyda om "grunge". Kanske fanns det en vibb av det också. Vad fan vet jag. Något som är säkert är ju dock att frontpersonens tröja med en pornografisk bild av en kvinna var riktigt töntig (på fel sätt). En uppenbar löjlig provokation. Att personen sedan inte hade på sig den efter spelningen visade ju mer att det var vald scenklädsel. Löjl. Utöver det var det en höjdpunkt.

Vad kan man säga om TWIN PIGS som inte redan sagts här eller annanstans? Gött driv och sväng. Så mycket bra hooks och svårt att fästa blicken på något speciellt ställe eftersom det känns som att det händer något på alla kanter av scenen. Gött med en synth som bas. Dom vet hur man lockar in lyssnaren både på skiva och live. Kanske ännu mer live för det är svårslaget på scen. Enda minuset den här gången var att den gula sladden inte höll hela spelningen. Hoppas den lagas.

OUT OF VOGUE. Tråkig hardcore. Grabbigt så det sjunger om det. Mycket covers. Mycket covers jag inte bryr mig det minsta om. Det här är verkligen inte min del av punkscenen. Har liksom aldrig kunnat anamma grejen med samhörighet, mosh och allt vad det är. Har nog alltid mer dragit mig till det som är kallare och mer utanför. Är väl mer en sådan som isolerar mig. Fattar ändå att det för vissa var kvällens höjdpunkt att få veva lite näve till det här gamla gänget. Jag har dock ingen tidigare relation till dom och kommer inte heller ha någon fortsatt sådan.

Fick någon gång efter årsskiftet höra att GORILLA ANGREB bokats till Göteborg. Skrev genast in det i kalendern och skulle inte låta något annat komma i vägen. Det här är alltså det danska bandet som säkerligen till stor del influerade MASSHYSTERI men som själva alltid på något vis var aningen punkigare och har mer än bara en låtstruktur. Missförstå mig inte, jag älskar MASSHYSTERI också, men det här gänget har överhanden. För mig är det i princip 40 minuter av hits, även om vissa är mer hits än andra. Till exempel hela första 7-tummaren med Astma, Der Skal Drikkes Mere End Før, Mit Lille Sorte Æg och De Kommer Ud Om Natten eller København (Ligger I Ruiner) från samlingsplattan med snarlikt namn. Hela den eran i den danska punken i början av 2000-talet när Kick'n'Punch släppte det bästa ur Danmarks (Köpenhamns?) punk-scen är mer än bara ett minne nu när GORILLA ANGREB spelar igen. Men det här ska inte dra iväg mer åt att prata 18 år gamla minnen. Det var ett riktigt bra och energiskt gig, men med facit i bakfickan på hur det var senast i Stockholm så vet jag att dom skulle kunna ännu mer. Det drar dock inte av från betygsskalan för det här var snorbra. Det är musik att vara glad, full, dum och kär till. Älskar Gorillorna.


Bonus-GIF:

Inga kommentarer: