2019-05-29

Farsot Mangelfest (Skjul Fyra Sex): Protesbengt, Mob 47, Sex Dwarf & Zyanose

Ett band jag aldrig trodde jag skulle se var första bandet som spelade - PROTESBENGT. Men med tanke på alla återföreningar vi fått det senaste decenniet så är det kanske inte så konstigt. Speciellt inte med tanke på att samtliga spelar i andra aktiva nutida band. Att setlistan bestod av hela 3 stycken A4 talar nog om vilken typ av äggmangel dom bjuder på. Snabbt, kort, rått. Vet inte om det finns så mycket att skriva om det egentligen. Det var inget som var fel. Dom levererade och satte en hög ribba för kvällen. Men i slutändan känns det lite som att "ja, nu kan man bocka av det". Fastän det var riktigt bra.

Här skulle det vara ett långt hyllningsbrev till CONTORTURE men självklart så lyckades min mikrofon stänga av sig under deras spelning. Har någon en bra ljudinspelning av konserten så tar jag gärna emot den och klistrar ihop med videon som däremot finns.

Återkomsten för MOB 47 är ju sedan länge bekant...och visst tusan levererar även dom fortfarande råpunk av kvalitet. Det är ändå det här bandet som mångt och mycket satte prägeln för mig på hur svensk punk ska låta. Så det är svårt att jämföra det med annat. D-takt (eller C-beat om man så vill) i rasande fart, taggtrådsgitarr och otroligt snabbt mangel på basen. Låttitlar som 'Res dig mot överheten', 'Jag hatar ert system' och 'Sjuk värld' visar väl också på vart hatet riktas. Även om uppstarten tog några låtar innan det kom igång på riktigt så var det gött. Men rent kritiskt så blir det nog bra främst för att nära på samtliga låtar sitter som etsade i bakhuvudet på en. Man behöver bara på något sånär höra vilken låt som är på gång så spelas det simultant upp i skallen. Har dock en fråga till alla lyssnare, vill man verkligen fortfarande höra 'Animal Liberation'? Tycker själv den är rätt lökig och fyller enbart någon slags nostalgisk funktion. Dessutom bör väl de allra flesta vid det här laget sett MOB 47 då dom turnerat flitigt i flera år. MEN JAG SKA VÄL INTE GNÄLLA.

SEX DWARF är väl lika delar nytt som gammalt. Det är extremt mycket mer distat och kaosigt. Släng på lite skeva effekter på gitarren och en delay, eller om det är maxad reverb, på sången så är man där. För i övrigt så är det mycket samma mangel även om det inte är riktigt lika många delar d-takt utan snarare tvåtakt och "entakt". Efter det här blev jag proppmätt på mangel och hoppade således över PARANOID i förmån för att hänga lite med folk. Dom finns dock inspelade sedan tidigare bland annat här.

ZYANOSE öppnar sin del av kvällen med långsamt mullrande pukor. För att efterlikna bilderna som används i genren så är det som mullret av ett bombplan innan dess innanmäte släppts ut och destruerat allt i sin väg. För efter den inledande minuten finns det knappt en enda lugn sekund utan det är rens från start till slut. Även om det är mer d-takt och inte har några "konstiga effekter" så är det ändå mest likt tidigare SEX DWARF tack vare det helt ursinniga kaoset. Helt fantastiskt att Farsot fått ihop det här och det finns verkligen inget annat namn att sätta på det än just "Mangelfest". Hade det varit en tvådagars hade det nog kunnat varit starten för ett slags K-Town i Göteborg.

Inga kommentarer: