2019-05-27

Klubb 8 (Truckstop Alaska): Electric Citizen, Blackwater Holylight & Nightmärr

Gillar man tuffa gitarrstämmor och galopp så kanske man gillar JUDAS PRIEST. Tycker man även om hästar, punk och politik så bör man gilla, om inte älska, NIGHTMÄRR som var öppningsband Truckstop-kvällen till ära. Att dom tagit NWOBHM och ändrat det till sin egna genre NWOEHM (New Wave Of Equestrian Heavy Metal) säger mycket om både humorn och kaxigheten i bandet. Det är också sällan man ser så här mycket spelglädje på scen. Kort och gott ett svinbra, gammaldags, hårdrocksband som borde upptäckas av varje hårdrockare i Göteborg och sedan världen. För det här är riktigt bra!

Mellanakt för kvällen blev BLACKWATER HOLYLIGHT från Portland. Långsamt, närmast släpig, och brötig psykedelisk rock av den nyare skolan som låter något som ett ont varsel. Tyckte det fanns en del av DEAD MEADOW i det hela med en liten gnutta av BARDO POND. Kanske också en (ännu mindre) del SLEEPY SUN som märktes i ett par stämsångspartier. Det som driver allt framåt är främst gitarrslingor som slingrar sig framför en pumpande bas och slamrande pukor. En extra detalj är orgelsynthen som finns som en matta på allt. Den mässande sången ligger något dold i dimman. Helheten blir som sagt nästan skrämmande och lite farlig. Som att man motvilligt vaggas med i en häxrit. Att man ser vad som händer men inte kan slita sig från besvärjelsens klor.

Även om föregående band kanske var höjdpunkten för mig var ELECTRIC CITIZEN inte långt ifrån med sin, milt sagt, BLACK SABBATH-osande hårdrock. Det var genom hela spelningen riff som var direkt lyfta från diverse SABBATH-låtar men med något ackord utbytt. I vissa fall hade det bara fallit platt som ett tråkigt plagiat, men jag tycker ELECTIC CITIZEN fixar det med bravur. Kanske för att dom får det att verka så självklart. Det känns inte enbart som en hyllning utan som att dom menar det. Dom har tagit receptet och lagat till den här hårdrockslimpan utan att krångla till det eller försökt få det att vara något annat än vad det är. Gott smakar det också. Även om det i ärlighetens namn inte behövs ett enda till band för att förklara hur det låter så klämmer jag ändå in DEEP PURPLE för sakens skull. Hastighetsmässigt skulle jag säga att det hamnar någonstans mellan NIGHTMÄRR och BLACKWATER HOLYLIGHT. Att man får tre så här bra band samma kväll är smått fantastiskt. Stort tack till Klubb 8 och Truckstop Alaska. Noll tack till Göteborgs Kommun som motverkar allt vad kultur heter.BONUS-GIF på NIGHTMÄRR!

Inga kommentarer: