måndag 24 september 2018

ABC Fest: Skrot, Mörkt Moln, Aldrig Ensam & Bratakus

Inte tänkt på SKROT som detta tidigare men egentligen skulle man ju kunna dra till med något som folk brukade säga förr - att det är ett så kallat "all-star-band". Medlemmarna spelar, eller har spelat, i band som CONTORTURE, VICIOUS IRENE, KRANIUM, BITTRA MINER, TSARS och så vidare. Så visst tusan är det ett sådant. Vilket i sin tur förstås betyder att trion minst sagt är rutinerade vad det gäller d-takt och mangel. Har vid varje tidigare tillfälle missat dom, så nu var det äntligen dags. Det är ganska gruffigt och mestadels midtempo. Redigt distad gitarr. Men ändå rätt standard taggtrådskäng. Är man på rätt humör så kan detta vara asbra.

Egentligen spelade MÖRKT MOLN här men jag filmade inte eftersom det blivit så mycket med dom det senaste. Däremot blev det lite foton istället. Efter dom kom ALDRIG ENSAM upp ändå från Malmö med deras ganska millennieskiftes-doftande punkrock. Tänk ett något mer peppigt SJU SVÅRA ÅR kanske. Men jag hör absolut lite MASSHYSTERI där också men utan samma driv. Det är främst i sångmelodierna den sistnämnda referensen hörs och det är också sången som är deras starka sida och det som låtarna bygger kring. Samtidigt finns det något skrangligt eller taffligt i det hela som gör att det inte helt och hållet lyfter.

Skottland skickade i sin tur hit representanter i form av BRATAKUS. Vill man så kan man säkert kalla deras punkrock för riotgrrrl. Oavsett om det är den korrekta genren att sortera in dom i eller inte så verkade texterna i alla fall beröra samtliga relevanta politiska ämnen som hör dit. Om man jämför med ALDRIG ENSAM så fanns det såklart sångmelodier här också men det var däremot inte där fokuset låg i deras upplägg. Dom var istället uppkäftigare och hade en något "tuffare" framtoning (även om jag tyckte Malmö-bandet var tuffare). Det var liksom pang på och skrika och hamra ut ackorden utan särskilt mycket som skiljde uppbyggnaderna emellan. Om skåningarna kändes som en gemenskap så känns detta mer som ett vilt djur som rusar rakt in i något utan närmare eftertanke. Om jag förstod det rätt har dom tidigare använt sig av en trummaskin snarare än än "riktig" trummis. Tror faktiskt jag hellre hade sett det.

Bonus-foton på MÖRKT MOLN som också spelade under kvällen men som sagt inte filmades.

Inga kommentarer: