tisdag 15 januari 2019

Farsot (Bengans Fik): Rotten Mind & Heavy Bleeding

Farsot slår upp portarna på Bengans Fik för att ställa till med årets första punkspelning i Göteborg. Ett ställe som flera gånger tidigare plågats av något dåligt ljud men som nu på det senaste verkligen ryckt upp sig och är lätt en favorit bland annat tack vare det lilla trånga utrymmet. Öppnande bandet, HEAVY BLEEDING, är nog de flesta som varit här inne bekanta med sedan tidigare. Långsam och skitig metalinfluerad mörkerpunk med ett par slängar av d-takt ibland. Riktigt bra som vanligt. Det blev bara foton denna gången, men videor finns sedan tidigare för de intresserade.

Huvudakten var Uppsala-kvartetten ROTTEN MIND som tyvärr däremot inte varit med på bloggen tidigare. Trots flertalet visiter i Göteborg. Riktigt bra och medryckande. Gillar man HURULAS sång kan man helt klart hitta många likheter i det avseendet vad det gäller ROTTEN MIND. Steget är heller inte långt från MASSHYSTERI även om det till ännu större del liknar tidigare UMEÅ-band där THE VICIOUS är det främsta exemplet. Med andra ord hämtar de större delen av sin inspiration från svenska band som i sin tur hämtat det mesta från gamla amerikanska punkrockare. För att få lite Göteborgsanknytning vill jag påstå att man även kan höra lite Del III-osande melodier ibland även om de tillhör två genrer som är stora steg från varandra. Dom är heller inte rädda för att slänga in den klassiska post-punk-disco-trumman i ett par låtar. Någon gång tänker jag även att detta kunde vara ett substitut till SVART KATT om man inte tycker att dom har tillräckligt många, eller långa, låtar. Men det är inte riktigt lika deppigt och snäppet drivigare. Ännu mer hytta med näven och dumt sjunga med.

Nu känns det som att den här texten blir en enda lång referens-kavalkad, men det får vara ok för den här starten av året. För något som jag själv inte snappade upp förrän det påpekades av en kamrat var att det fanns influenser av STREBERS. När jag väl lyssnade efter det kunde jag absolut höra det, men som sagt inte förrän jag puttats in i dom tankarna först. Tycker visserligen att STREBERS för det mesta är helt värdelöst, men här förvaltades väl just dom bitarna något bättre. Det behövs nog inte många hjärnceller för att uppskatta ROTTEN MIND och inte heller för att räkna ut att detta var en helt klockren första spelning för året.

Inga kommentarer: