2019-12-25

Klubb 8 (Truckstop Alaska): Ellen Ripley, Sork & Mascara Snakes

Öppningsbandet, ELLEN RIPLEY, är det bandet jag är mest peppad på just nu i Göteborg. Extra mycket då det numer är en kvartett istället för en trio vilket innebär att dom inte behöver växla av varandra på synthen utan att den är med hela tiden. Gillar deras egna beskrivning som "krautig anarkistrock" och dom bjuder på både driv och gung. Grymma, vandrande, basslingor, helt fantastiska trummor, effektdränkt gitarr och en tjock synth-matta. Dock kändes ljudet stundtals något vacklande på grund av lite ojämna nivåer där synthen helt tog överhand i ljudbilden plus en trasig sladd eller liknande som gjorde att det uppstod lite störande skrap- och sprak-ljud då och då. ELLEN RIPLEY bjuder in till brott och det är sannerligen ett erbjudande man varken kan eller vill tacka nej till. En sällan starkt lysande stjärna på en annars ack så mörk Göteborgs-himmel.

Det känns som att konserterna med SORK är något färre nu än för ett tag sedan. Mycket möjligt att jag bara varit tvungen att prioritera annat. Men SORK är alltid lika trevligt. Det är samma här med väldigt runda och trevliga basriff, en kompetent trumslagare och en synth som gör att musiken nästan skulle passat in i ett barnprogram från 70-talet. Det sista vill jag bara poängtera att jag självfallet menar på allra godaste sätt ifall någon skulle få för sig något annat. På det levererar MAG sin karaktäristiska sång och svingar ibland även en trombon, megafon, synth och diverse tillhyggen som känns igen från barndomen. Det är lekfullt, svängigt och riktigt, riktigt, bra.

Bästa könsrocken som någonsin gjorts levereras självklart av MASCARA SNAKES som alltid är ett lika kärt återseende på Truckstop Alaskas scen. Ormarna öppnar med citera Reinfeldts klassiska "drogögon mitt i ansiktet"-tal som är en perfekt stämningssättare för vad som ska komma skall. Har man sett TREPANERINGSRITUALEN och blivit rädd för dennes utstyrsel så kan man säkert dra en parallell till MASCARA SNAKES i deras röda skrudar och bödel-liknande disktrase-huvor och känna att man i ärlighetens namn nog skulle vara mer rädd för att få en uppläxning av dessa fyllerister och tango-bödlar. Essensen är enkel men ändå helt perfekt och genomtänkt punk-rock med sång och text i stort fokus. Borde tilltala alla som någonsin hatat en vakt, varit kär, onanerat, ätit pizza eller varit full (gärna på Black Minttu). Med andra ord ett band av och för folket. Ännu mer genialiskt blir det när dom, förmodligen medvetet, spelar helt fel i öppningen till deras första hit, från 2015, 'A Corpse Has Been Fucked in Hallstahammar'. Tycker uppriktigt det är exakt så en slipsten ska dras. Riktiga Einsteins hela bunten. En extra hyllning bör också gå till den temporära medlemmen "Euroshopper" som övat in låtarna på 1-2 veckor för att kunna hoppa in på synth kvällen till ära. En helt annan sak jag tänkte på var dock varför inte MADAM SKAM också var bokade till det här giget. Hade passat som handen i vårdhandsken. Men man kan inte få allt.

Inga kommentarer: